Vikten av motivation – och hur man behåller den

Vilka är drivkrafterna som får oss att träna? Kan digitala verktyg hjälpa oss att hålla uppe motivationen? Karin Weman Josefsson, universitetslektor och fil. dr. i psykologi vid Högskolan i Halmstad leder en forskningsgrupp med just dessa frågeställningar. Hon delar med sig av tankegångar och resultat under en föreläsning på Träffpunkt Idrotts första dag, med temat Aktivitet.

Vi är säkert många som känner igen oss i följande scenario: Nyår. Vi lovar oss själva att komma i form och köper gymkort. De första veckorna lyfter vi vikter och går på klasser för glatta livet. Inte bara varje måndag, utan kanske fyra-fem gånger i veckan. Det håller i kanske en eller två månader. Vi börjar hitta på ursäkter och de fem gångerna blir till en, eller kanske en halv. För vi helt enkelt inte hinner. Eller för att jobbet tar för mycket tid. Förklaringarna är många. Enkelt uttryck: motivationen tryter.

Scenariet tjänar som ett bra underlag när man ska förstå Karin Weman Josefssons forskning. Hon blev tidigt i karriären nyfiken på vad som faktiskt motiverar oss, men kanske ännu mer hur vi behåller motivationen.

– Det handlar om inre drivkrafter och inte yttre, menar jag. En yttre faktor kan vara att man tränar för att bli smal eller snygg, något som man kanske just bestämmer sig för vid ett nyårslöfte. En inre drivkraft är att man gör för det sin hälsas skull, för att förbli frisk och kunna vara med sina nära och kära. Att bli smal och snygg blir i det fallet bara en bonus, säger hon och tillägger:

– Dessutom måste man fråga sig varför man rör på sig och vad man egentligen vill. Är man inget träningsfreak ska man inte tvinga sig själv att köra stenhårda pass. Det kan räcka med promenader, när man har tid. Det är viktigt för motivationen att göra sådant man tycker rimligt, och gärna också roligt.

Om motivationen finns där, hur behåller man den då? Karin Weman Josefsson menar att det finns stora möjligheter via digitala hjälpmedel, som appar eller annan e-hälsa. Men att de verktyg som finns ofta inte alls har någon förankring i vetenskapliga studier eller psykologi.

– Det är det vår forskning tittar på och som jag också kommer att prata om under föreläsningen. Jag tror att det finns oändliga möjligheter om man kopplar ihop forskning om beteendevetenskap med ingenjörskonst och träningsprogram. Det finns många appar därute, men de flesta har fokus på belöning och straff i träningen, inte på de viktiga mekanismerna som till exempel får oss att hålla uppe motivationen.

För Karin Weman Josefsson blir deltagandet på Träffpunkt Idrott en plattform att själv knyta nya kontakter, över alla områden.

– Det är det som jag ser fram emot mest. Att få mingla och prata med alla möjliga människor med olika infallsvinklar på hälsa och idrott.

Mer om föreläsningen >>

Mer om Karin Weman Josefssons forskning:
www.wemanmotivation.se