Maria Rooth: ”Vi måste prioritera jämställdheten inom idrotten”

Tjejer har en lika stor rätt till idrott som killar. Ändå råder inte lika villkor när t ex träningstider ska fördelas.
– Det sänder fel signaler. Flickor måste få känna sig inkluderade, säger Maria Rooth, f d hockeystjärna som inledningstalar på Träffpunkt Idrott.

I inledningsanförandet på Träffpunkt Idrott 5 mars tar Maria Rooth, f d landslagsspelare i ishockey och numera hockeyentreprenör, upp hur idrotten kan inkludera, motivera och inspirera:

– Alla har lika rätt till idrotten. Men jag tror vi måste börja långt ned i åldrarna för att få tjejer att känna sig sedda och välkomna, säger hon.
Hon vet hur det är inom hockeyn, när träningstiderna i ishallarna ska fördelas.

– Tjejer har svårt att få rimliga träningstider. Det blir ofta sent på kvällar och tidiga söndagsmorgnar. Då sänder man signalen att det här laget, den här gruppen, är inte lika viktig som andra.

– Vi måste få ett slut på det. Det handlar om att prioritera jämställt.
Hon ser det som ett ansvar för idrottsförbunden och klubbarna. Men i lika hög utsträckning för politikerna:

– Det är ju skattepengar och kommunpengar som ska fördelas. Man måste fundera på många håll vart pengarna går till.

Maria konstaterar att även om det blivit bättre får tjejer än idag kämpa för jämställdhet och jämlikhet inom idrotten. Hon minns hur det var i början av sin egen idrottskarriär – då hon tränade och spelade i samma lag som killar.

– Det var inte så att man som tjej hade en självklar plats, jag fick kämpa mig till den, säger hon.

– Som tur var hade jag bra tränare och bra människor runt mig. Det gjorde att jag ändå kände mig välkommen i mitt lag.

I och för sig har hon inget emot att flickor och pojkar spelar ihop upp till tidiga tonåren. Det viktiga är att tjejerna får stöttning hela vägen.

– Det tror jag är grundläggande: man måste känna att det här stället, den här idrotten, är för mig. Upplever man någon form av utanförskap så väljer man något annat att göra på fritiden.

– Och så ser det ut idag: många flickor hoppar av idrotten. Idag finns ju så mycket att välja på, så många grejor som konkurrerar om uppmärksamheten.
På Träffpunkt Idrott berättar Maria också om glädjen i att röra sig, att använda sin kropp som verktyg. Och om allt positivt idrotten har gett henne själv.
Även om hennes egen aktiva karriär är slut är hon i högsta grad engagerad i idrottsrörelsen. Bl a genom den hockeyskola för tjejer i Halmstad som hon driver och där över 1 000 flickor utbildats sedan starten 2006.

– Faktum är att det är en av världens största hockeyskolor. Vi har ett bra koncept. Alla ska bli sedda, vi lär oss namnen på alla som ska delta.

– I och med att det bara är tjejer känner de sig motiverade på ett helt annat sätt. De känner sig trygga, inkluderade. Det är så det ska vara.