-
Hem
-
Om Träffpunkt Idrott
- Utställare
-
Konferens
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
- Biljetter & öppettider
-
Så kan ny teknologi få fler att idrotta
3 februari / 2020
Digitala och fysiska aktiviteter behöver inte stå i motsats till varandra.
– Teknologi kan tvärtom göra oss mer fysiskt aktiva och skapa positiva associationer till rörelse, menar idrottsvetaren Jakob Wikenstål.
En rad exempel lyfts fram i två paneldiskussioner på Träffpunkt Idrott.
På eftermiddagen 17 mars arrangeras två anslutande paneldiskussioner kring den teknologiska utvecklingen inom sportsektorn på Träffpunkt Idrott. Moderator är Jakob Wikenstål, idrottsvetare och en av grundarna till det nordiska nätverket Nordic Sports Tech, som körde igång i mars 2019.
– Vi vill visa hur sport och teknologi tillsammans kan öka och främja fysisk aktivitet i alla åldrar genom att inspirera och motivera, säger han.
– På konferensen diskuterar vi olika lösningar för samhällets problem med fysisk inaktivitet. Och vi ställer frågan: kan teknologi vara ett hjälpmedel för att få fler människor att ta sig utomhus och delta i fysiska aktiviteter?
Nordic Sports Tech, som även har medverkande från länder utanför Norden, har samlat över 200 organisationer, forskare och sports tech-entusiaster.
– Vår mission är att connecta, växa och inspirera genom tvärvetenskapliga kunskapsutbyten, nätverkande och samarbeten, berättar Jakob.
– Det finns så många bra initiativ, människor och resurser. Fast de har hittills varit svåra att hitta. Vi vill vara en samlande kraft.
Jakob Wikenstål.
Flera exempel tas upp i paneldiskussionerna. I första panelen ges perspektiv på e-sport och på hur nätbaserade communities kan få människor att ta sig ut i naturen och träna fysiskt. Här medverkar Alexander Hallberg, grundare av Svenska E-sportförbundet, och Oskar Paulsson, produktchef på Just Football – ett mobilspel som på kort tid blivit oerhört populärt.
– Du kan spela matcher, träna och utmana andra på till exempel frisparkar och straffar och sedan interagera med kompisar utomhus. Ett bra exempel på hur ny teknologi kan få människor i rörelse, menar Jakob Wikenstål.
I panelen ingår också Michaela Lindgren som startat Forest Femmes, ett community med löpargrupper som inspirerar kvinnor att springa i naturen.
Den andra panelen ska ge en översikt av hur teknologin inom idrotten ser ut idag. Här får vi också inblickar i tre framgångsexempel som visar hur svårt – eller lätt – det är att utveckla nya teknologiska lösningar.
En av de medverkande är Stina Lundgren Högbom, programansvarig för SPIN Accelerator Sweden, inriktad på att stödja entreprenörskap och startups inom sports tech.
En annan är Filip Ahlström, projektledare för Malmö FF’s e-sportlag som vann den första Allsvenskan i e-fotboll 2019 och som storsatsat på ett hälsoteam.
En tredje är Emily Dahlgren, medgrundare till Horse Tech of Sweden, som vill främja och marknadsföra tekniska innovationer inom hästsporten.
– Ridsporten är ett intressant och belysande exempel, säger Jakob Wikenstål.
– Den har länge varit väldigt konservativ, men har blivit alltmer teknologisk inriktad och har tagit fram nya lösningar för att utveckla träningsmetoder och nå bättre tävlingsresultat. Med stor framgång.