Joel Segerdahl – Årets Sportjournalist

Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) har utsett Joel Segerdahl från Discovery Networks till Årets Sportjournalist 2021. Joels berättarkonst är unik. Hans filmer tar ofta avstamp i vardagen i en historia där lite mörker blandas med mycket glädje – ibland med ett sting av vemod. Men alltid presenterat med värme och kärlek.

Förr var reportern ofta i bild. Och ibland var han (för det var alltid en han) större än stjärnan som skulle intervjuas, som exempelvis Sven Jerring, Lennart Hyland eller Göran Zachrisson.

– Den tiden är sedan länge förbi. Jag är totalt ointressant. Jag fyller ingen som helst funktion i min film. Jag ska inte synas och mina frågor ska helst inte höras, säger Joel och fortsätter:

– I min film om min morfar Ragge så är det mest bara hans röst. Det är han som grubblar. Det är han som analyserar sig själv. Det är så jag vill ha det.


Joel Segerdahl. Fotograf: Mats Olsson.

Det är verkligen en speciell sportjournalist som är årets pristagare. Han är ung (27 år), men hans tankar och språk pekar snarare mot en man med stor livserfarenhet.

– Fast jag har slutat kalla mig sportjournalist. Jag är snarare en filmare. Eller kanske ännu mer en klippare. Jag är inte en sportjournalist.

I filmen om morfar Ragge, och i flera andra av de filmer som har Joel som avsändare, kan det finnas många mörkar partier. Ofta är det lite sorgligt, samtidigt som det berättas med stor värme. Det är självklart att vänta sig ett ljust avslut. Men så blir det inte alltid.

– Sådan är inte verkligheten. Ibland är det dystert rakt igenom – utan ett lyckligt slut. Och då berättar jag det.

Joel må vara en ovanlig sportjournalist. Men hans bakgrund är vanlig. Eller som han själv säger; ”Jag har världens tråkigaste bakgrund”. Som tonåring fick han vara med på pojklandslagsläger i fotboll och värvades från Karlstad till Degerfors. Men ett benbrott satte stopp för den egna idrottskarriären alldeles för tidigt. Sportjournalistiken fick bli hans sätt att hålla sig kvar i omklädningsrumsvärlden. Det blev en utbildning i medieproduktion i Kalmar 2013 till 2016. Och sedan upp till Stockholm för ett vikariat på SVT och ett år på kökssoffan hemma hos morfar Ragge i Farsta.

– Jag skulle precis bli utlasad från SVT när min förre kollega Hanif Hosseini, som hade gått till Discovery, ringde och erbjöd mig jobb inför OS i Pyeongchang 2018. Jag är oerhört tacksam för det som Hanif gjort för mig. Tack vare honom är jag nu där jag är och kan göra det jag vill.

Joels position på Discovery idag kan bäst beskrivas som en fri roll på mittfältet. Han får göra de udda och annorlunda reportagen som annars nästan bara går att hitta hos public service – då med Jens Lind, Tom Alandh eller någon annan tungviktare som avsändare. Till skillnad från SVT ska Discovery tjäna pengar på sin verksamhet. Men hur tjänar de pengar på Joel Segerdahl?

– Ingen aning. Det undrar jag också, säger han utan att tveka.

Sina tittarsiffror har han heller ingen koll på.

– Inte en susning…

Själv tycker Joel att han inte gör något märkvärdigt och är mest lite förvånade över utmärkelsen ”Årets Sportjournalist” –  även om han erkänner att han är en udda fågel med udda reportage-idéer.

– Jag brukar inte planera alltför mycket. Jag åker ut till en arena och försöker titta dit ingen annan tittar och låter historien komma till mig, säger han och får det att låta busenkelt.

Joel säger att han inte är en sportjournalist. Det stämmer inte. Sportjournalist är precis vad han är – om än med ett lite annorlunda anslag. Men definitivt en riktigt bra sportjournalist.

Motivering:
”För en berättarkonst från gärdsgårdsserier till olympiska spel, som speglar enskilda händelser och människors betydelse för idrott och i samhället. Journalistik som berör; som stillar och skapar nyfikenhet. Årets Sportjournalist 2021 är Joel Segerdahl, Discovery Networks Sweden” 

 

Sportjournalistförbundet är en intresseorganisation för landets yrkesverksamma sportjournalister. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987 och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott.

För mer information kontakta SSF:s ordförande, Petra Thorén på 070-525 2264.