Att renovera eller bygga nytt? Det är frågan på workshops kring badhus

Hur gör vi? Var börjar vi? Ska vi renovera eller bygga nytt?
Många badhus runt om i landet närmar sig sitt bäst före-datum. Beslut om de långsiktiga målen måste fattas.
Två workshops på Träffpunkt Idrott syftar till att ge konkret vägledning.

 

 

I de kreativa workshopparna på årets Träffpunkt Idrott får deltagarna hjälp på vägen för att ta sig an de alltmer brännande frågorna i badhusbranschen.

 

11 mars arrangeras Ett badhus blir till – att gemensamt definiera målbild och värdeskapare och 12 mars Ett livslångt badhus – från kompetens till effektiv drift.

 

Workshopledare är Ellen Siesjö, arkitekt och studioledare på Norconsult, och Annelie Idermark, partner och studiochef på Liljewall Arkitekter.

 

Undvik dyrbara omtag!

 

Inför en eventuell investering i ett nytt badhus är en fråga helt central, enligt Ellen Siesjö som leder den första workshopen:
– Det viktiga är att man vet vad man vill ha. Annars kanske vi börjar projektera ett dyrt projekt och har löst fel uppgift, säger hon.
– Ganska ofta blir det sena ändringar som kanske hade kunnat undvikas. Det kan bero på att projektet inte har fått med sig politiken eller att det dyker upp saker som missats. Om man istället gjort sin läxa i början hade man sluppit dyra omtag i senare skeden.
Hon rekommenderar att man lyssnar på seminariet Från dröm till verklighet: Att bygga eller renovera ett badhus – förstudier, behovsanalyser och planering tidigare samma dag, innan man besöker workshopen.

 

Startmöte för fiktivt projekt

 

Under workshopen planerar deltagarna ett badhus “på låtsas”.

 

– Vi har ett kreativt startmöte för ett fiktivt projekt. Tillsammans ska vi komma fram till vad för slags badhus vi vill bygga och vad som är viktigt i projektet.

 

Därigenom ska målbilden och projektets största värden förankras, innan skissarbetet börjar. Workshopen ger även tips på verktyg som kan användas för att skapa samsyn och gemensam förståelse när vissa av deltagarna kanske är ovana att läsa planlösningar eller rumfunktionsprogram.

 

– Vi gör bland annat övningar med bildstöd och referensexempel och definierar vad vi vill uppnå och vad vi vill undvika. Bildstöd är ett bra sätt att kommunicera i en grupp där alla har olika bakgrund och kunskapsnivåer.

 

– På så vis kan vi precisera och förankra projektets målbild innan vi börjar projektera. Då har vi också något att stämma av mot under projektets gång för att säkerställa att vi jobbar mot samma mål!

 

Förordar hållbara material

 

På workshopen 12 mars ställs deltagarna inför den allt vanligare frågan: hur skapar vi bäst ett livslångt badhus?

 

– Många badhus har nått sitt bäst före-datum. Men det viktiga, oavsett om man renoverar eller bygger nytt, är att vara noga med att välja material och teknisk utrustning som håller över tid. Badhus är dyra och komplexa anläggningar, så det gäller att investera pengarna väl, säger workshopledaren Annelie Idermark.

 

Hon tycker att de som anmäler sig till workshopen först ska lyssna på seminariet Långsiktig badhusdrift: Strategier för effektivt underhåll och samverkan som går tidigare samma dag.

 

– Workshopen handlar mycket om den tekniska driften och vi vill gärna att man har det tänket med sig i bagaget.

 

Ger konkreta exempel

 

Workshopen tar upp vad som behövs för att på bästa sätt driva en badanläggning, kostnadseffektivt och långsiktigt.

 

– Vi delar in deltagarna i mindre grupper där man får tillfälle att tänka till och diskutera utifrån sin egen verksamhet och arbetssituation, säger Annelie.

 

– Ett konkret exempel kan vara att förstå att anläggningen årligen behöver stängas ett antal dagar för göra underhåll. Att det gynnar badet i långa loppet, att anläggningen då håller längre. Och hur viktigt det är att få verksamheten, och även allmänheten, att förstå värdet i det.

 

Hon menar att workshopen egentligen inte ska lära ut något.

 

– Kunskapen har deltagarna redan. Syftet är att, tillsammans med andra, fundera kring vad man behöver för stöd, resurser och kompetens. Sådant som kan göra verklig skillnad – och på så vis få redskap att ta med hem.

 

För att delta i workshopen krävs en anmälan i samband med anmälan till konferensen på traffpunktidrott.se.