Så kan idrottslivet ge framtidstro: ”Kontinuiteten är helt avgörande”

I socialt utsatta områden kan organiserad idrott, eller bristen på den, bli det som avgör framtiden för en ung människa.

– Idrotten gör att självförtroendet ökar och studieresultaten blir bättre, säger Alireza Behtoui, professor i sociologi, som medverkar på Träffpunkt Idrott.

 

I scensamtalet Vägen till organiserad idrott i resurssvaga områden, på Träffpunkt Idrott 11 mars, ställs den alltmer akuta frågan i blixtbelysning.

Flera idrottsledare deltar i samtalet, som utgår från nya och högintressanta forskningsresultat som tagits fram vid Södertörns högskola.

– Våra data visar tydligt att idrott i organiserad form kan göra en signifikant skillnad i dessa områden, berättar Alireza Behtoui, som inleder programpunkten med att berätta vad man kommit fram till.

 

Studieresultaten förbättras

Idag lämnar 12 procent av ungdomar i dessa områden grundskolan utan gymnasiebehörighet. 50 procent lyckas inte fullfölja sin gymnasieutbildning.

– Den forskning vi har bedrivit, i linje med internationella resultat, bekräftar att strukturerad idrott och andra fritidsaktiviteter bidrar till bättre studieresultat. Och ger även ambitioner att utbilda sig vidare och ta sig in i arbetslivet, förklarar Alireza.

– En bidragande orsak är att idrotten ger disciplin. Du går till träningen i god tid, du har en mentor – en extra vuxen som bryr sig om dig – du har andra motiverade ungdomar runt om dig. Sådant ger ökat självförtroende och framtidstro.

 

Idrotten – en motkraft

Men, understryker han, de goda resultaten gäller bara om idrotten sker i organiserad form – och kontinuerligt. Tillfälliga punktinsatser har ingen sådan effekt.

– Därför är det, som vi ser det, oerhört viktigt att idrottsföreningar startar verksamhet i dessa stigmatiserade områden. Idag tappar många ungdomar lusten och motivationen och kan lätt hamna i destruktiva beteenden.

Han ser idrotten som en stark motkraft till kriminalitet och droger.

– Idrottsföreningar kan definitivt bidra till att samhället, de goda krafterna, kan vinna i den hårda konkurrensen mot de destruktiva krafterna.

 

Vill se allianser

Skolan kan spela en nyckelroll, menar Alireza Behtoui.

– Jag var nyligen gästprofessor i Kalifornien. Där, och i hela USA, bedrivs idrott och fritidsaktiviteter inom eller i anslutning till skolans lokaler. I Sverige har vi inte haft en sådan tradition, men det börjar ändra sig.

– På senare tid har vi sett hur skolor i resurssvaga områden vänder sig till idrottsföreningar, eller tvärtom, för att bilda en allians.

Han lyfter fram två skolor i Järva-området i Stockholm som börjat samarbeta med fotbollsklubbar.

– Där ser vi hur väl man kan lyckas. Resultaten är jättefina!

 

Stöd ger resultat

Alireza ser framför sig hur skolor och idrottsföreningar bildar nätverk som hjälper ungdomar in på rätt spår.

– Skolans och idrottsföreningens legitimitet ger dessa ungdomar en trygg och säker miljö och möjlighet till ett bättre liv och ljusare framtid.

Han välkomnar också det riktade statliga stödet och Riksidrottsförbundets ambition att fler idrottsföreningar ska starta verksamhet i utsatta områden.

– Det är fantastiskt. Tänk att fotboll, friidrott, boxning, basket – alla  idrottsgrenar – kan vara någonting som, med lite mer resurser till dessa områden, kan komma att betyda så oerhört mycket för framtidens samhälle.