-
Hem
-
Om Träffpunkt Idrott
- Utställare
-
Konferens
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
- Biljetter & öppettider
-
Workshops på Träffpunkt Idrotts konferens: Utforska regional samverkan, trygghet och nya perspektiv!
13 januari / 2025
Hur aktiverar vi fler i idrotten? Och hur skapar vi trygga miljöer? Två viktiga frågor, bland flera, som tas upp i årets workshops på Träffpunkt Idrott.
– Vi vill öppna upp deltagarnas sinnen, säger arkitekten Emma Pihl, som leder en av dem.
Inte mindre än tio workshops genomförs under årets Träffpunkt Idrott 11–13 mars. Eftersom antalet platser är begränsat gäller det att anmäla sig i tid – gärna tillsammans! – för att vara säker på att få plats. Anmälan till workshops görs i samband med anmälan till konferensen.
Belyser olika perspektiv
Dag ett genomförs en spännande workshop med titeln Rörelsepoesi – från traditionell idrottshall till aktiv mötesplats för många.
– Rörelsepoesi är namnet på ett Formas-finansierat forskningsprojekt vi genomför tillsammans med Malmö universitet, Lunds universitet och Malmö stad. Man kan säga att workshopen blir en del av projektet, säger Emma Pihl, arkitekt på FOJAB som leder workshopen tillsammans med Karin Book, doktor i kulturgeografi och lektor i idrottsvetenskap.
– Vårt fokus ligger på hur vi kan utforma idrottens miljöer för att locka fler. För att förstå de olika perspektiven för vi dialoger med brukare av olika slag, både de som är mycket aktiva och de som inte alls är i anläggningarna idag.
– Tanken är att utforska nya sätt att utforma idrottsanläggningarna, så att de passar för båda grupperna.
Utmanar normer
Workshopen vänder sig till ytterligare en grupp, som projektet vill arbeta med: de som styr över hur idrottens miljöer används och utformas. Exempelvis idrottsledare och de som jobbar inom kultur- och fritidsförvaltningar.
Ett par frågor som ställs är: Hur gör vi idrottens miljöer intressanta för fler? Kan en aktivering av fler sinnen vara ett sätt att skapa nya upplevelser?
– Deltagarna får dela med sig av sina egna upplevelser av hur idrottsmiljöer fungerar. Vilka möjligheter – men kanske också hinder – de ser för att omvandla anläggningar på ett nytänkande sätt och förena idrottens funktionalitet med andra värden, säger Emma.
– Det blir övningar kring normstörningar, att utmana föreställningar och sätta sig in i andras perspektiv. Vi kommer att testa några av de övningar som vi genomför i forskningsprojektet, tillsammans med deltagarna.
Föräldraengagemang – en trygghetsfråga
En viktig workshop dag två ställer frågan: Trygg och säker anläggning, vems ansvar och hur gör vi? I inledningen av passet kommer deltagarna att få en inflygning på temat från flera perspektiv.
Under workshopen ger Niklas Lovefall, utbildare på Sport Values, och Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun, deltagarna möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter kring hur man kan påverka klimatet och säkerheten runt barn- och ungdomsidrott.
– Vi ser ett stort problem med föräldrar runt våra anläggnngar, som via sitt beteende riskerar att påverka ungdomars glädje och trygghet negativt, säger Niklas Lovefall, som tidigare var elitdomare i ishockey.
Som coach för unga domare har han chockats av hur föräldrar uppträder.
– Men det är inte bara unga domare som påverkas. Vi vet att vart tredje barn som utövar idrott inte vill att deras föräldrar ska vara närvarande när de tävlar eller spelar match.
I workshopen diskuteras även säkerhetsfrågor för anläggningar.
– Vem bär ansvaret, vilken kompetens, struktur och resurser behövs för att stärka arbetet kring denna alltmer viktiga fråga? Det är något jag ser fram emot att deltagarna får fördjupa sig i.
Regional samverkan för smartare anläggningsplanering
Under torsdagen hålls workshopen “Vägen till regionala anläggningar” som syftar, enligt workshopledare Camilla Johansson, verksamhetschef, intressepolitik och kommunikation, från RF-SISU, till att ”inspirera till samtal om hur regional samverkan kan förbättra tillgången till idrottsanläggningar och andra idrottsmiljöer genom delade resurser och gemensamt nyttjande av kommunalt ägda anläggningar.”
Camilla leder även workshopen Nytt verktyg som förenklar – “nyckeltal för smartare anläggningsplanering“.
För att delta i workshopen krävs en anmälan i samband med anmälan till konferensen.