På Träffpunkt Idrott: så ser en futurist på idrottens framtid!

Idrotten lever inte i en värld för sig, utan påverkas starkt av megatrender i samhället.

Marcel Aberle, trend- och framtidsforskare från Österrike, är Keynote-talare på Träffpunkt Idrotts konferens. Vi ställde några frågor kring vad han ser i kristallkulan. Du kanske blir överraskad av hans svar…

 

Marcel Aberle, med en bakgrund inom IT-industrin, har mottagit flera innovationspris och har utvecklat verktyget Trend Canvas, som hjälper företag att analysera effekterna av trender och bygga hållbara strategier.

 

I sin Keynote-föreläsning The Intersection of Technology, Health and Sustainability på Träffpunkt Idrott 13 mars ger han insikter om hur idrotten kan utvecklas i linje med megatrender som digitalisering, hållbarhet, mobilitet, urbanisering, hälsa och mindfulness.

 

Vilka effekter får megatrenderna på idrotten om, säg, tio år?

 

– Idrotten och idrottsklubbarna ersätter kyrkan för allt fler, det kallas också för nyandlighet. Sport handlar om människors känslor och hjärtan, och det är en fascinerande och otroligt kraftfull hävstång för transformation: eftersom fakta leder till samråd, men känslor leder till handling. Förhoppningsvis kommer vi om tio år att se detta i mycket större användning än vi gör nu.

 

Utifrån din erfarenhet: hur gör vi, som samhälle, i dessa föränderliga tider för att skapa de bästa förutsättningarna för idrottsutövande?

 

– När vi förstår idrottens kraft och dess inflytande måste vi driva den mer på alla nivåer. Inkluderande och anpassningsbara miljöer och anläggningar är en viktig del av omställningen och avgörande för att kunna kombinera bredd- och elitidrott.

 

Vad är ditt bästa råd till dem som, på kommunal och nationell nivå, lägger ramarna för idrottens framtid?

 

– Att berätta sanningen och dela med dig av den på ett enkelt, lekfullt och begripligt sätt! Planera din strategi som en olympier, ha en tydlig vision, en tydlig bild. Och arbeta sedan baklänges för att ta reda på hur du kommer dit. Vi kallar det backcasting.

 

Kan du ge ett exempel?

 

– Tja, egentligen är allt i din vardagliga planering backcasting. När behöver jag gå upp? Ta en taxi…vilka potentiella hinder är på väg? Lång väntekö vid incheckningen? Vilka beslut jag måste ta: taxi eller tåg, flygbolag, etc, etc.

 

Du leder också en workshop tillsammans med Harald Fux, president IAKS Österrike. Och möter publiken i “Coffee with a futurist”. Vad kan en besökare förvänta sig?

 

– Du kommer att se och lära dig hur Harald och jag såg på de sex stora omvandlingarna vårt samhälle och vår ekonomi står inför, och översatte det till infrastrukturdesign. Så att infrastrukturen driver dessa omvandlingar i rätt riktning. Deltagarna får bland annat ta del av en kreativ hands-on process kring idébildning – det handlar om att generera, utveckla och kommunicera nya idéer.

 

Ser du fram emot din medverkan på Träffpunkt Idrott?

– Ja, absolut – jag är nyfiken och supertaggad! Jag har aldrig varit i Göteborg och jag är ett STORT fan av det ni uträttar i Norden, jag älskar ert sätt att tänka framåt.

 

Hämta din kostnadsfria biljett till Träffpunkt Idrott »

Köp biljett till Träffpunkt Idrotts konferens »