Therese Alshammars förslag: "Mixa könen inom ungdomsidrotten"

Hur ska vi kunna få en mer jämställd ungdomsidrott, med lika villkor för killar och tjejer?

– Jag ser en enkel lösning: låt könen träna tillsammans, säger Therese Alshammar, före detta elitsimmare, som medverkar i två seminarierTräffpunkt Idrott.

 

Therese Alshammar vet vad hon talar om. När hon började satsa på simning var det självklart att träna tillsammans med killarna. I hennes fall ledde det fram till en makalös karriär med 72 internationella mästerskapsmedaljer.

– Inom simningen finns en tradition av att träna mixade kön och åldrar. Det finns alltså ingen problematik kring att det är killarna eller tjejerna som ska ha tid i bassängen. Det har lett till god gemenskap och jämställdhet i sporten.

 

Olika nivåer = fantastisk tillgång

På Träffpunkt Idrott medverkar Therese 9 mars i ett panelsamtal just kring jämställdheten inom idrotten. Och hon har starka åsikter.

Inom lagidrotter som fotboll och ishockey, där en hel plan eller hall ska bokas för träning, förekommer ofta diskussioner om att killar prioriteras före tjejer.

– Jag har aldrig riktigt förstått varför man inte kan mixa könen även där. Killar och tjejer borde kunna träna tillsammans upp till en viss ålder. Det ska ju lära sig samma saker och förberedas för tävling, säger hon.

– Det är jättegivande att möta olika nivåer, då är det en fantastisk tillgång att kunna mixa könen. Så är det inom simning, där det varit inspirerande att träna med och mot killar, och jag tror även det kan gälla inom lagidrotter.

 

Vill se större simhallar

Lite senare samma dag, 9 mars, medverkar Therese Alshammar i ett scensamtal kring hur fler kommuninvånare ska få tillgång till moderna badhus.

– Det är viktigt att göra badhuset tillgängligt för alla. Se över öppettiderna: idag jobbar många udda tider, det är inte alltid lätt att hitta tid för träning.

Hon förordar också större anläggningar.

– Ju mer plats vi har i simhallarna, desto bättre. När man planerar en ny simhall tycker jag absolut att man bör satsa på en 50-meters bassäng. Det blir såklart lite dyrare än en 25-meters bassäng, men inte dubbelt så dyrt.

Fördelen är att en större hall automatiskt blir mer tillgänglig, menar hon:

– Då kan man till exempel ha en höj- och sänkbar mittdel, det är jätteenkelt att bygga. På så vis får man två bassänger i en, vilket öppnar många möjligheter till vattenaktiviteter, träning och lärande.

– Behoven är stora. Rörelse i vatten är något man kan göra från nyfödd till jättegammal. Jag vill gärna se att det blir än mer sanktionerat att besöka simhallen, så att alla familjer oavsett inkomstnivå har råd att gå och simma.

 

Torsdag den 9:e mars medverkar Therese Alshammar, en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna i konferensprogrammet på Träffpunkt Idrott – Står vi inför ett trendbrott inom jämställdheten inom idrott? och Hur ska fler kommuninvånare få tillgång till moderna badhus – äga eller hyra?

 

Läs mer om konferensen