Hållbara och tillgängliga snöanläggningar

  • onsdag / 08 mars / 2023
  • 16:00-16:30

Sverige är ett land där traditionerna inom skid- och snowboardsport är både anrika och av stor betydelse. En förutsättning för utövning är tillgängliga snöanläggningar på hemmaplan, både på längden och i backen. Förutsättningarna för snönederbörd varierar dock från norr till söder och klimatförändringar har gjort att gränsen för vinterlandet Sverige har flyttats allt längre norrut. Samtidigt har moderna anläggningar med hållbart tillverkad snö totalt förändrat spelplanen för vintersport på snö.

Anläggningar med säkrad snö under vintersäsongen har dock i många kommuner nedprioriterats med hänvisning till att investeringen är dyr och energikrävande i förhållande till dess nyttja och användande.

Svenska skidanläggningars organisation (SLAO), Svenska skidförbundet (SSF), och Friluftsfrämjandet bedriver tillsammans ett arbete för att främja folkhälsan genom skidåkning, både längd och alpint. I en gemensam studie har de sammanställt befintlig evidens, kunskap och fakta om skid- och snowboardåkningens samhällsnytta. Studien redovisar de andra hållbarhetsaspekterna, ekonomi och miljö, och syftar till att ge en bild av anläggningars totala hållbarhetspåverkan och berätta om vilka nyttor anläggningar med säkrad snö kan innebära för en kommun och dess invånare. Nyttor som exempelvis kan bestå i att ge människor en koppling till naturmiljöer i sitt närområde, till hälsofrämjande och skonsam motionsaktivitet utomhus vintertid, eller att lokala idrottsföreningar får möjlighet att skapa aktiviteter för en bred målgrupp från minsta barn till äldsta pensionär.

Medverkande: Elina Bergström, projektledare Hemmabacken, Friluftsfrämjandet, Lina Normark,projektledare Hemmabacken, SLAO Svenska Skidanläggningars Organisation, Jonas Braam, anläggningskonsulent längd, Svenska Skidförbundet, Mattias Hägglund, anläggningsansvarig, Svenska Skidförbundet

Talare
Elina Bergström projektledare Hemmabacken Friluftsfrämjandet
Lina Normark projektledare Hemmabacken Svenska Skidanläggningars organisation (SLAO)
Jonas Braam anläggningskonsulent Svenska Skidförbundet
Mattias Hägglund anläggningsansvarig Svenska Skidförbundet

Missa inte denna programpunkt

Anmäl dig till Träffpunkt Idrotts konferens