Storsatsning på internationellt spår under Träffpunkt Idrott

Att utveckla och drifta idrottsanläggningar innebär stora utmaningar.
– Men samtidigt är utmaningarna desamma i många länder. Vi kan alltså hämta inspiration från hur andra tänker och gör, säger Daniel Glimvert, styrelseledamot i IAKS Nordic.
Det blir extra tydligt på Träffpunkt Idrott 2025 som gör tidernas satsning på ett heldagsspår kring det internationella perspektivet.

 

Tidigare har det internationella inslaget på mötesplatsen fördelats på tre dagar, ett seminarie om dagen. När Träffpunkt Idrott går 11–13 mars 2025 blir det istället ett sammanhållet konferensspår under en heldag, onsdag 12 mars.

IAKS, den icke vinstdrivande världsorganisationen för planering, design och drift av anläggningar för idrott och aktiviteter, är med och arrangerar.

– Att vi samlar allt till en dag gör att vi kan fördubbla antalet programpunkter, från tre till sex. Det betyder också att vi kraftigt kan öka det internationella deltagandet på konferensen, säger Daniel Glimvert på IAKS Nordic.

 

Samma utmaningar överallt

En tanke med den nya satsningen är att lyfta både inspiration och kunskap.

– Det är i hög grad samma utmaningar som alla som jobbar med idrott och anläggningar runt om i världen ställs inför, säger Daniel.

– Genom att lyssna på andra behöver vi inte lära allting på nytt. Vi kan hämta influenser från utlandet, lära oss av vad andra gör – samtidigt som de kan lära sig av hur vi jobbar i Sverige.

 

Inkludering och klimattänk

Ett flertal ämnen ska avhandlas under det internationella spåret. Men två teman – att göra anläggningar mer inkluderande och att i högre grad tänka på miljön och klimatavtrycken – präglar hela programmet.

– Att hitta aktiviteter för hela befolkningen, när stillasittandet ökar, är en av de stora utmaningarna. Och hur man, utifrån det perspektivet, kan jobba med anläggningarna för att få fler fysiskt aktiva.

Det behöver inte nödvändigtvis handla om stora byggnader, påpekar Daniel:

– Mycket kan göras i naturen. Till exempel motionsspår, bryggor och badplatser. Även då handlar det om byggda och designade miljöer.

En allt aktuellare fråga gäller om man verkligen behöver bygga nytt.

– Kan vi ta gamla lokaler, som nedlagda fabriker eller skolor, och bygga om dem till idrottslokaler och anpassa dem till dagens behov av aktivitet?

– Att bygga nytt sätter alltid klimatavtryck. Vi behöver öka mängden återbruk av lokaler, det bästa för miljön är egentligen den lokal som inte byggs.

 

Fler internationella gäster

Genom att koncentrera spåret till en dag räknar Daniel med att locka fler utländska deltagare till Träffpunkt Idrott.

– Det är svårt locka internationella delegater med bara en föreläsning per dag. Vårt nya upplägg med en samlad konferensdag fungerar bättre logistiskt och vi får dessutom tillgång till fler högkvalitativa föreläsare, konstaterar han.

Bland annat kommer hela IAKS internationella styrelse till Göteborg, där man håller ett styrelsemöte i anslutning till Träffpunkt Idrott.

– Vi får hit representanter från hela världen, även om vårt primära fokus är att öka det nordiska deltagandet. Utöver konferensspåret arrangerar vi också en studieresa till olika idrottsanläggningar i Göteborgsområdet 11 mars.

 

Ser fram mot oväntade möten

Daniel Glimvert har stora förhoppningar inför Träffpunkt Idrott 2025.

– Som alltid är det mötena, kanske framförallt de oväntade mötena, som är viktiga. Att kunna sätta oss ned och prata om de här frågorna – över nationsgränserna, i en ökad internationell kontext. Det ser jag fram emot.

Boka konferensbiljett