Vad händer när unga ideella ledare får betalt?

  • torsdag / 13 mars / 2025
  • 11:15-12:00

Det frivilliga och oavlönade engagemanget är kärnan i den svenska idrottsrörelsen. Enligt Riksidrottsförbundet är det hela 850 000 människor som säger sig ha ett uppdrag som ledare, tränare, styrelsemedlem eller funktionär. Hur många av dessa är ideella? I takt med idrottens professionalisering och kommersialisering har inslaget av arvoden och ersättningar ökat. Det kan handla om allt från mindre ersättningar för att döma en knattematch i fotboll eller att genomföra ett läger till permanenta arvoden för tränare och olika förtroendeuppdrag. Var går gränsen? Är idrottsrörelsen på väg att förlora sin karaktär av ideell folkrörelse?
 
Centrum för idrottsforskning (CIF) har i uppdrag av regeringen att analysera hur det ideella engagemanget inom idrottsrörelsen ser ut. Resultatet ska redovisas under våren 2025. I denna programpunkt redovisas preliminära resultat från den pågående studien. I fokus står frågan om unga ledare och ekonomisk ersättning. Stämmer det att allt fler unga får betalt för sina ledarinsatser? Och vad blir konsekvenserna? Medverkande i samtalet är CIF:s utredare samt forskare och experter som ingår i utredningsarbetet.  
 
Medverkande: Lina Wahlgren, utredare på Centrum för Idrottsforskning, Andreas Linderyd, ansvarig för forskning och utveckling (FoU) på Riksidrottsförbundet.

Moderator: Johan R Norberg

Medverkande
Andreas Linderyd ansvarig för forskning och utveckling (FoU) Riksidrottsförbundet
Lina Wahlgren utredare Centrum för idrottsforskning
Moderator
Johan R Norberg professor idrottsvetenskap och utredare Centrum för idrottsforskning
Lokal
A5

Missa inte denna programpunkt

Anmäl dig till Träffpunkt Idrotts konferens