Träffpunkt Idrott-priset

Träffpunkt Idrott-priset uppmärksammar innovationer i Sverige och Norden för att driva utvecklingen framåt inom idrott, fritid, hälsa och bad, som i sin tur bidrar till ett friskare och mer integrerat samhälle. Juryn består av representanter från Vinnova, SFK (Sveriges fritids- och kulturchefsförening), Fritid och Park och Svenska Mässan/Träffpunkt Idrott.

VINNARE AV JURYNS PRIS 2020:
Sandmaster och Hexagon med roboten BUKY

Juryns motivering: Ett kostnads- och tidseffektivt sätt att sköta konstgräs på ett hållbart sätt. Brett användningsområde, då den kan nyttjas både inomhus, utomhus, på större och mindre arenor/planer.

VINNARE AV ”BESÖKARNAS PRIS” 2020:
HockeyPractice/AST med ICE4YOU

Juryns motivering till finalplats: För att man förenklat och hittat en lösning för fler att kunna prova på och utöva aktiviteter på is. Enkelheten, flexibiliteten och mobiliteten gör det möjligt att möta målgrupper som annars inte nås.

Finalister 2020

Hydrohex Ltd. med Hydrohex Touch 
Hydrohex Touch är den första virtuella träningsstationen för vattenträning! Produkten består av en 24’’ vattentät pekskärm, utrustad med ställning och integrerad träningsapplikation. Skärmen placeras vid poolkanten och möjliggör ett helt nytt, flexibelt och kostnadseffektivt sätt för baden att erbjuda vattenträning som alltid är tillgänglig på begäran. Hydrohex träningsapplikation innehåller ett stort och mångsidigt urval av träningspass med olika längd, intensitet och svårighetsgrad. Undervattensvideon med tydliga virtuella instruktioner guidar användaren genom passet och tillåter användaren att självständigt, vid valfri tidpunkt, välja och utföra sitt vattenträningspass. Dagligen utförs i snitt 25 stycken träningspass, motsvarande 5h träning, med Hydrohex Touch-träningsstation.

 

HockeyPractice/AST med ICE4YOU 
HockeyPractice/AST har utvecklat ett helt nytt och innovativt koncept för en mobil konstfrusen isbana, ICE4YOU. Hela isbanan med kylaggregat, kylsystem, sarg m.m. ryms på en släpvagn. Den monteras på några timmar och inom 1-2 dygn kan man åka skridskor på isbanan. Detta gör det möjligt att uppfylla Anders Hedbergs devis för att utveckla goda skridskoåkare – ”Don’t bring the kids to the ice, bring the ice to the kids!”


Sandmaster och Hexagon med roboten BUKY 
BUKY är en miljövänlig, batteridriven och självgående robot som effektivt och tyst tar hand om konstgräsplanen. Utrustningen som kopplas till den kan lätta bytas efter ändamål. Den kan utrustas med borste som rätar upp stråna, eller med en ytstädare för att samla upp smuts och avfall. Ett arbete som traditionellt utförs av förare med traktor och diverse redskap. Mjukvaran är utvecklad för att känna av om det finns hinder eller personer i dess bana och stannar då på lämpligt avstånd och väntar tills det är fritt att fortsätta. En annan stor vinst är minskningen av utsläpp, jämfört med skötsel med traktor. Batterierna räcker för att köra 7000 m² (normal 11-spelsplan) på ca 4 timmar.

 

Juryns hedersomnämnande: Malmsten Gold PRO
Juryn har även tagit fram ett hedersomnämnande och det går till Malmsten Gold PRO.
Juryns motivering: För ständig utveckling av en befintlig produkt med ett högt hållbarhetstänk och produktion på ett modernt och innovativt sätt.

Malmsten Gold PRO om sin produkt:
Världens bästa simlina nu ännu bättre! Racing Lane Lines från Malmsten har en imponerande referenslista och har legat i bassängen på nio olympiska spel, snart tio med Tokyo. Under denna tid har simlinan ändrat utseende och funktionen förbättrats.   Vid OS i Barcelona 1992 introducerades en vassare version, Malmsten Gold, som fram till VM i Gwangju 2019 varit officiell tävlingslina på de flesta större internationella tävlingar. 2019 var det dags att introducera Malmsten Gold PRO, ett resultat av lång tids utvecklingsarbete och tester vid bl.a. KTH. Den nya versionen är också den baserad på Malmstens beprövade design, men nu har vingarna fått en ny hålbild som gör att vattnet lättare strömmar in i linan och vågenergin bättre tas om hand inne i linan. Vingarna är också bredare och tyngre för att absorbera energi bättre. Tyngden bidrar också till ett bättre vattenläge och även flötet har fått ny design.

Vår miljöpolicy innebär att vi i alla led strävar efter att arbeta för en hållbar utveckling. Malmsten Gold PRO är tillverkad av MD-polyeten, ett återvinningsbart material utan spår av tungmetaller. Monteringen sker med hjälp av robot vid fabriken i Åhus och ger ringa koldioxidavtryck, då byggnaden är försedd med solcellspaneler. Teamet bakom Gold PRO Racing Lane Lines är Tommy, Christian och Marcus Malmsten.

Jury och prisutdelning

Pristagarna offentliggörs och prisutdelningen sker under festliga former på Öppna scenen. Utställare, besökare och press bjuds in. Besökarna får också vara med och rösta. I samband med prisutdelningen delas även besökarnas pris ut. De vinnande produkterna tilldelas en utmärkelsen vinnare av Träffpunkt Idrott-priset, att fästas på produkten i montern. Gäller både juryns pris och besökarnas pris.

Pristagarna för Träffpunkt Idrott-priset utses av en jury som innehåller representanter från, Vinnova, SFK (Sveriges fritids- och kulturchefsförening), Fritid och Park och Svenska Mässan/Träffpunkt Idrott.

   

Fr.v.
David M Lundström, Delägare, Ansvarig utgivare, Fritid & Park
Erik Behm, Områdesansvarig ICT, Business Region Göteborg
Linda Swirtun, Med. DR, Programansvarig för området hälsa, Vinnova
Maria Modig Styrelseledamot, Sveriges fritids- och kulturchefsförening
Monika Ölund, Affärsansvarig, Träffpunkt Idrott